Byggnadsansökan finns där och nu kan husbyggandet äntligen starta. Åtminstone teoretiskt. Eftersom enligt kontraktet har vi sex veckor att börja bygga när alla dokument har lämnats in. Den överenskomna byggtiden börjar också först då. I vårt fall kunde vi inte riktigt hålla de sex veckorna. Byggstart och därför också jordarbeten försenades med en vecka. Men så var det.
Krav på markarbeten
I början berodde jordarbetena på det bästa vädret. I konstruktions- och servicebeskrivningen från oss antas en plan tomt. Högst 40 cm markjord tas bort och förvaras på fastighetens sida.
Enligt vår erfarenhet från vänner och familj bär byggnadsägaren vanligtvis extra kostnader vid grävning av mark. Dessa kan riva ett stort hål i finansieringen. En tillräckligt stor buffert bör därför ingå i den finansieringsplaneringen. En jordundersökning förhindrar också stora överraskningar här. Det antas också av oss. Kunden ansvarar för idrifttagning. Kostnaderna bärs också av kunden.
I vår jordundersökning analyserades en ofullständig, stabil jord på en punkt. Det betyder att marken vid denna punkt måste tas bort långt över den normala utgrävningen på cirka 35–65 cm. I vårt fall cirka 185 cm på ett större område.
Naturligtvis innebär detta också en stor mängd utgrävd jord som måste tas bort. En sådan mängd jord är svår att lagra på fastigheten. Om inte fastigheten är tillräckligt stor. I så fall kan du använda den för att skapa en naturlig avkärmning för privatliv eller eventuellt en pulkabacke för vintern.
Start av jordarbeten
I förväg var det inte möjligt att uppskatta exakt hur mycket extra jord som skulle behöva tas bort. Därför var kostnaderna för detta svåra att uppskatta. För att sänka kostnaderna lite har vi beställt ett lokalt bortskaffningsföretag att ta bort jorden och inte via oss eller jordarbetaren. Nackdelen med detta är att samordningen mellan utgrävning och borttagning kvarstår hos klienten. Med några få telefonsamtal fungerade dock allt bra.
Ursprungligen började gropen grävas vid den problematiska punkten. Lyckligtvis visade sandens natur att hela gropen inte behövde grävas till detta djup och sedan komprimeras igen. Ett område på cirka 3 × 3 meter och ett djup på cirka 160 cm påverkades. Resten av konstruktionsgropen grävdes till ett djup av cirka 50 cm, därefter installerades dräneringsrören och komprimerades sedan med ljus färg påfyllningsgrus. Ett komprimeringscertifikat skapades av jordarbetaren. När marken utgrävdes kom alla slags begravda skräp som gamla flaskor eller rör upp.
Mellan det förberedda golvet och golvplattan installerades ett cirka 6 cm tjockt förblindningsskikt av mager betong. Jordarbetena slutfördes inom tre dagar.
I princip kan du säga att jordarbetarna arbetade snabbt och ur vår synvinkel grundligt. Ur vår synvinkel var den enda kritiken att för mycket jord tillhandahölls för komprimeringen, som sedan avlägsnades igen mot extra kostnad.
Av kostnadsskäl beslutade vi att gräva diket för media (vattenförsörjning och avlopp, el, telekom) antingen oss själva eller ge det till ett lokalt företag.
Golvplattan hälls – den första stora spänningen
Några dagar senare skulle golvplattan hällas före helgen. På grund av en brostängning i grannbyn informerades vi om att betongbyggaren inte kunde hälla golvplattan förrän nästa vecka. Vi accepterade medvetet detta faktum, även om vi inte riktigt kunde förstå ursäkten att vår byggarbetsplats också kunde nås via andra rutter.
Men så var det. Golvplattan hälldes sedan inom en dag. Några dagar senare inträffade nästa steg. När vi besökte byggplatsen såg vi att tegelstenarn just hade levererats och placerats på den nya golvplattan.
Detta borde dock inte ha hänt förrän några dagar senare. Enligt vår externa konstruktionsledare måste cirka 30% av den garanterade tryckhållfastheten laddas efter tre dagar och först då med cirka 45% av dess bärförmåga. På råd från byggnadsledaren rapporterade vi händelsen och fick statisk avdelning skriftligen bekräfta att ingen skada hade inträffat på golvplattan.
Kontakta oss som ditt företag inom markarbeten i Stockholm!